Information

Wij leveren kwaliteit hout uit Siberië en het noorden van Rusland. Hieronder kunt u meer lezen over de door ons geleverde houtsoorten, houtkwaliteit en variatie in boomstam profiel vormen

Wij leveren kwaliteit hout uit Siberië en het noorden van Rusland. Hieronder kunt u meer lezen over de door ons geleverde houtsoorten, houtkwaliteit en variatie in boomstam profiel vormen.

Afkomst

Onze leveranciers maken gebruik van volwassen bomen die in Siberië en Noord-Rusland groeien. Deze gebieden zijn bekend om hun strenge winters en korte zomerperiodes. Deze klimaatsoort zorgt dan ook voor harde groeiomstandigheden. De bomen groeien relatief minder snel (dunne jaarringen: 1,1 – 3 mm) wat direct een positieve invloed heeft op de kwaliteit van het verkregen hout. Daarnaast streven leveranciers er naar om de bomen in de winter te kappen. Hierdoor bevatten de bomen relatief minder groeisappen wat de kans op rotten vermindert.

Soorten

De chalets worden gemaakt uit boomstammen van naaldhout (zacht hout), Grenen in combinatie met Lariks. Grenenhout is de meest voordelige geproduceerde houtsoort. Hieronder vind u een overzicht van de kenmerken en feiten over de verschillende houtsoorten.

Houtsoort Levensduur in jaren (buiten onder dak) Duurzaamheidklasse (I tot V)
Vuren 50 - 70 IV
Grenen 90 - 150 III - IV
Lariks 120 III
Ceder II
Vochtgehalte

Wij leveren geen boomstammen met een natuurlijk vochtgehalte (28 – 30%). Wij leveren enkel gedroogde boomstammen (20 ± 2% vocht in de kern van het hout) waardoor directe afwerking van het chalet mogelijk is en het kwaliteit van hout beter behouden blijft voor een mooie afwerking. Ook kunnen wij gelamineerde boomstammen leveren. Dit zijn gedroogde balken (met een vochtgehalte van 12 ± 2%) die aan elkaar zijn gelijmd.

Krimping

Hout krimpt. Het interne vochtgehalte van hout zal geleidelijk verminderen totdat het vochtgehalte van de omgeving bereikt is. Tijdens het verlies van vocht zal het hout gaan krimpen en scheuren vertonen. De boomstammen krimpen het meest in de breedte en voornamelijk aan de buitenkant waar de vochtafstoting zich het meest voordoet. In de onderstaande tabel kunt u zien hoe hoog de krimppercentages zijn voor grenen boomstammen.

Krimppercentages
Lengte ± 0,3 %
Breedte via de kern van het hout ± 3 %
Breedte niet via de kern, buitenkanten ± 6 %

Gelamineerde boomstammen zijn een uitzondering hierop omdat de individuele balken dusdanig zijn gedroogd dat het krimp niet te vergelijken is met een massief boomstam.

Krimpscheuren

Tijdens het krimpen van hout ontstaan er krimpscheuren. De gedroogde boomstammen hebben krimpscheuren tot 5 mm. Deze zullen na ongeveer 1,5 tot 2 jaar versmallen tot 2 á 3 mm. De gelamineerde boomstammen vertonen nagenoeg geen krimpscheuren.

Profiel vormen
Rond-vormig

Wij leveren massief gedroogd rond-vormige boomstammen met een diameter vanaf 180mm. De rond-vormige boomstammen worden machinaal afgewerkt en hebben een Finse sluiting. Hieronder een aantal technische specificaties.

Recht-vormig

Wij leveren ook massief gedroogd recht-vormige boomstammen vanaf 100mm. De recht-vormige boomstammen worden ook machinaal afgewerkt en zijn voorzien van sluitingen.

Gelamineerd

Tevens kunnen wij rond- en recht-vormig gelamineerde boomstammen leveren. Het zijn gedroogde balken die aan elkaar zijn gelijmd. Voor een natuurlijke uitstraling worden de zichtzijde planken aan de buitenkanten geselecteerd en zonder vingerlast uitgevoerd. Optioneel kunnen de boomstammen ook ademend gelijmd worden. Alle gelamineerde boomstammen zijn bestaand tegen verdraaien, krimpen, scheuren en kromtrekken.

Prefabricage

Alle boomstammen zijn voorzien van sluitingen, frezen en gaten voor houten pennen, trekijzers (draadeinde) en elektra.

Boomstam A B C D E F
180 145 100 6,5 92 150 20
200 160 113 7 102 165 22,5
220 175 126 7 112 180 25
240 190 140 7 122 195 27,5
260 205 153 7 132 210 30
280 220 166 7 142 225 32,5
Fundering

Houten chalets hebben een licht gewicht, vandaar de keuzemogelijkheid tot een lichte fundering. U kunt kiezen voor een betonnen plaat, strookfundering met of zonder kruipruimte of fundatie middels poeren. Bestemming en locatie zijn een belangrijk factor bij het maken van de juiste keuze. Wij geven ten alle tijden graag ons advies hierover.

Wanden

De wanden hebben een stapelbouwsysteem waarbij de onderlinge sluitingen tussen de boomstammen op maat gezaagd zijn. Daarnaast zijn de gaten voor de houten pennen die voor een verticale verbinding tussen de boomstammen zorgen reeds aangebracht. De houten pennen zijn ook bedoeld om de vervorming van de boomstammen tegen te gaan. Door deze elementen die standaard in het bouwpakket zijn inbegrepen en de bijbehorende montagetekeningen is het relatief eenvoudig om het chalet stapsgewijs op te bouwen.
Voordat de boomstammen worden gestapeld dient elk boomstam rondom geïmpregneerd te worden en worden voorzien van een natuurlijke isolatie.
Het stapelen begint met een Lariks houten balk dat met een DPC folie direct geplaatst wordt op de fundering. Dit omdat Lariks een houtsoort is dat goed bestendig is tegen het rotten.
Tijdens het stapelen kunnen ook elektra buizen doorgetrokken worden, gaten hiervoor worden op maat in de fabriek verwerkt. Na het stapelen worden trekijzers (draadeinde) aangebracht en geleidelijk aangeschroefd om ervoor te zorgen dat de boomstammen goed op elkaar aansluiten ook als het hout begint te werken. De gaten hiervoor zijn in een compleet bouwpakket inbegrepen.

Isolatie

Tussen de boomstammen wordt isolatiemateriaal gebruikt voor een betere afsluiting. Wij gebruiken daarbij een natuurlijke isolatiemateriaal genaamd “Jute” (Corchorus capsularis). Jute geeft voldoende bescherming tegen de strenge Russische winters. Voor alle bijgebouwen en niet permanente woningen gebruiken wij normaliter geen extra isolatie voor de wanden. Wel worden daken en vloeren extra geïsoleerd.

Om aan de nieuwbouwnorm (bouwbesluit) voor permanente woningen te voldoen, namelijk een minimale Rc-waarde van 4,5 m².K/W, is het nodig om aan de binnen- of de buitenkant van de woning een extra isolerende laag aan te brengen en deze vervolgens af te werken. Ook kunnen de buitenwanden met spouw dubbelwandig uitgevoerd worden en vervolgens isolatie worden aangebracht. Zie illustratie hieronder.

In alle gevallen adviseren wij om ‘damp-open’ te isoleren, ofwel gebruik te maken van natuurlijke isolatiematerialen die in staat zijn vocht op te nemen en af te staan. Voor al onze woningen gebruiken wij voornamelijk houtvezel isolatie (Vlas). Ook is het mogelijk om houtvlokken isolatie in te blazen.

Ramen en deuren

Wij leveren Duits kwaliteit ramen, terras- en buitendeuren in recht-vormige gelijmde grenen profielen. Voor meerprijs is het ook mogelijk om dit in Lariks hout uit te voeren. Het geheel wordt in de fabriek compleet gelakt en met geïsoleerd dubbelglas (triple glas is ook mogelijk), hang- en sluitwerk geleverd. Binnendeuren en kozijnen zijn van massief Grenen, onbehandeld (blank).

Standaard:
Optioneel:

Alle ramen en deuren worden geplaatst in een stelkozijn. Een stelkozijn is gemaakt van Lariks balken welke middels een schuifsysteem aan de boomstammen bevestigd worden. Stelkozijnen worden binnen en buiten met planken afgewerkt. Afwerking aan de buitenzijde doen wij met Lariks planken, deze zijn beter bestendig tegen het rotten.

Dak

Afhankelijk van het type project kunnen wij dakconstructies uitvoeren in geïsoleerde (vlas) prefab dakelementen. Dakelementen zijn voorzien van Berken platen als afwerking. Optioneel zijn platen voorzien van een V-groef, planken motief.
Daarnaast kunnen wij traditionele dakconstructies met Grenen balken uitvoeren. De keuze tussen binnen of buiten isoleren wordt per project en naar wens uitgevoerd. Dakbeschot met underlayment platen of in het zicht met grenen planken behoren tot de mogelijkheden.

Te allen tijde wordt de dakconstructie met waterdicht damp open folie afgedicht en voorzien van Lariks boeidelen. Hierbij wordt bewust voor Lariks gekozen omdat het vocht gevoelige plekken zijn.

Voor het bedekken van het dak zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor (houten) shingles, dekplaten of dakpannen. Maar ook groene en rieten daken passen heel erg mooi bij een houten woning.

De keuze om zelf te bouwen of het werk door ons te laten uitvoeren is geheel aan u. Door het stapelbouwsysteem zijn de chalets eenvoudig op te bouwen. Wie ervoor kiest om zelf te bouwen kan gebruik maken van ons deskundig advies en de daarbij meegeleverde montagetekeningen. Het is natuurlijk ook mogelijk om het bouwproces volledig of gedeeltelijk aan ons over te laten. Daarbij proberen we zoveel mogelijk zelf te doen en het werk zo min mogelijk aan derden uit te besteden. Hieronder willen we de standaardmogelijkheden noemen.

Bouwpakket

Wij leveren en lossen een compleet bouwpakket met het benodigde hout, ramen en deuren op de afgesproken locatie. Het bouwpakket is exclusief isolatie en dakbedekking. Het is mogelijk om een aantal elementen aan een standaardbouwpakket toe te voegen of juist te verwijderen. Hieronder een overzicht van een standaard bouwpakket:

 • Grenen boomstammen
  • Gaten 32mm t.b.v. houtenpennen, trekijzers en elektra
  • Houtenpennen, Berken
  • Trekijzers, verzinkt draadeinde M12
  • Paaldrager, M24 met beschermlip
  • Jute t.b.v. isolering tussen boomstammen
 • Lariks balken 80x200mm t.b.v. 1e laag
 • Vloerbalken 75x175mm t.b.v. 1e ver.
 • Vloerplanken 35mm g/m geschaafd incl. plinten t.b.v. 1e ver.
 • Dakbalken 75x175mm
 • Dakbeschot planken 25mm
 • Lariks boeidelen 25mm
 • Binnendeuren Grenen incl. Kozijn (blank)
 • Deuren Grenen, dubbel glas, incl. lak, alu. dorpel, Duits kwaliteit
 • Ramen Grenen, dubbel glas, incl. lak, Duits kwaliteit
 • Trappen Vuren incl. Inmeten en plaatsen
Cascobouw

Wij kunnen een bouwpakket leveren maar het meest gebruikelijke is toch cascobouw. Dit houdt in dat wij op een bestaand fundering een houten chalet wind en waterdicht afleveren. Installatie en afwerking aan de binnen- en buitenkant kunt u zelf realiseren of aan derden uitbesteden.

 • Standaard (wind en waterdicht aflevering):
  • wanden impregneren en stapelen
  • plaatsen en afwerken van ramen en deuren (ook binnen deuren)
  • aanbrengen geïsoleerd dak met keramische pannen
  • indien van toepassing aanbrengen 1e verdiepingsvloer
  • indien van toepassing montage trap
 • Optioneel:
  • storten van fundering en begane grondvloer
  • extra gevel isolatie (binnen/buiten) en aftimmering
  • indien van toepassing aftimmering binnen
  • voorbereiding elektra en installatie werk
Sleutelklaar

Wij kunnen tevens de gehele bouw van uw chalet realiseren. Dit houdt in dat wij een chalet afleveren dat aan de binnen- en buitenkant afgewerkt is, compleet geïsoleerd en voorzien is van installatie werk.

Wij adviseren de boomstammen voor de bouw te impregneren. In dat geval is het mogelijk om alle plekken die na de bouw niet meer toegankelijk zijn een beschermlaag aan te brengen. Wij gebruiken impregneermiddel op waterbasis, deze is tevens transparant.

Watergedragen impregneringsmiddel, Impraline Pre-Activ van Hermadix.

Het is gemaakt van een natuurlijke, ultra dunne, geëmulgeerde olie. Hierdoor dringt de olie diep in het hout, wordt vochtindringing voorkomen en de levensduur van het hout aanmerkelijk verlengd.

Als u kiest om de chalet te laten vergrijzen dan hoeft u niets meer te doen. Het hout vergrijst waardoor het aanbrengen van beits niet noodzakelijk is.

Als u de natuurlijke uitstraling van het hout wilt behouden dient er twee lagen beits aan te brengen. Dit alles om bescherming te bieden tegen vochtindringers en Uv-straling. Wij adviseren een ademende beits te gebruiken voor een goede vochtregulatie.

Watergedragen verfbeits, Houtdecor van Hermadix.

Het is een verfbeits op basis van watergedragen alkydhars (natuurlijke olie) dus minder milieubelastend. Absoluut oplosmiddelvrij en zonder lood of cadmium.

Voor delen die in de Lariks zijn uitgevoerd adviseren wij met olie te behandelen om vergrijzing te voorkomen.

Watergedragen olie, Douglas olie van Hermadix.

Mens- en milieuvriendelijk olie op basis van natuurlijke ingrediënten speciaal ontworpen voor douglas -en lariks hout. Douglas olie geeft een transparante uitstraling zodat de houtnerf en houtstructuur zichtbaar blijven. Het dringt diep in het hout en geeft een matte en natuurlijke uitstraling.

Het chalet dient om de 5 á 7 jaar onderhouden te worden. D.w.z. licht afschuren en een nieuwe beits laag aan te brengen.

Een houten woning als bouwpakket is maatwerk. Daarom hebben wij een aantal betaling schema’s.

Betalingen bouwpakket:

voorschot - 2500 euro (tekenwerk).
Wij maken aan de hand van uw wensen een ontwerp van het bouwwerk en werken tekeningen uit voor het fabriceren van een bouwpakket.

1e termijn - 50% (tekenwerk akkoord).
Hout wordt gedroogd, op maat gezaagd en voorzien van sluitingen en gaten. Ramen en deuren worden op maat gefabriceerd.

2e termijn - 25% (bouwpakket gereed).
Wij controleren het bouwpakket en verzorgen transport naar de eindbestemming.

3e termijn - 25% (aflevering bouwpakket).
Wij zorgen voor het lossen van het bouwpakket.


Betalingen Casco Bouw (indicatief):

 • 1e termijn - 30% (aanvang werkzaamheden).
 • 2e termijn - 30% (wanden gereed).
 • 3e termijn - 30% (wind- en waterdicht)
 • 4e termijn - 10% (oplevering)

Contract

Bij een mondelinge overeenkomst zullen wij een contract (aanneemovereenkomst) opstellen. Hierin worden alle betaling schema’s vastgesteld. Tevens worden wederzijdse verwachtingen in opgenomen. Middels een vraagspecificatie en tekeningen zullen wij duidelijk aangeven wat er in de aanneemsom inbegrepen is en wat juist niet. Het oplevering termijn wordt ook in het contract opgenomen.

Houten chalets zijn met name gewild bij mensen die hechten aan een ecologisch verantwoorde leefvorm. Zij respecteren de natuurlijke leefomgeving en vinden hun eigen gezondheid en die van hun dierbaren belangrijk.

De voor- en nadelen van het bewonen van een houten chalet zetten we graag op een rij.

Vocht neutraliserend

Hout is een hygroscopisch materiaal. Het kan waterdampen uit de omgeving opnemen en een vochtevenwicht onderhouden in relatie tot de relatieve vochtigheid van de omgeving en de lucht. Dit wordt veroorzaakt doordat hout gemakkelijk vocht aantrekt en er condensatie kan optreden in de poriën van het hout. Onze chalets worden daarom ook wel ”ademend” genoemd − de houten muren zijn in staat om het vocht naar buiten door te laten wat een positief effect heeft op de luchtkwaliteit in de chalets, dit in tegenstelling tot geijkte constructies van beton en staal.

Energiezuinig

Hout is van nature een goede isolator. Zo heeft massief hout van 250 mm een even hoge isolatiewaarde als een bakstenenmuur van 1000 mm. Door de goede isolerende werking van hout zullen uw energiekosten laag blijven.

Gezond woonklimaat

‘Ben je ziek, ga naar een dokter. Kan hij je niet helpen, ga dan in een houten huis wonen’, luidt een oude Chinese wijsheid.

Relatief lage bouwkosten

Hout is relatief licht materiaal, dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een lichte fundering te gebruiken. Vaak worden de chalets op poeren gebouwd, dit zorgt voor lage funderingskosten. De muren van de chalets zijn snel op te bouwen (lage bouwkosten). Dit is te danken aan het simpele stapelbouwsysteem. Extra afwerkingswerkzaamheden zowel aan de binnen- en de buitenkant zijn niet noodzakelijk.

Sfeervol

Hout leeft, straalt warmte uit en geeft rust. Deze eigenschappen zorgen voor een plezierig, sfeervol en ontspannen leefklimaat, heel belangrijk in deze steeds jachtiger wordende maatschappij!

Milieuvriendelijk

Bij houtbouw wordt minder afval geproduceerd dan bij traditionele bouw. Bovendien is dit afval her te gebruiken of te composteren. De verwerking van hout vergt zes keer zo weinig energie als die van beton en twintig keer zo weinig energie als die van staal. Als u een houten huis koopt, betaalt u ook mee voor het planten van nieuwe bomen. Zo worden de oude bomen vervangen door jonge bomen, hiermee wordt een duurzaam bos beheer gerealiseerd. Hiermee creëren we een milieuvriendelijke omgeving voor toekomstige generaties. Ook kunnen wij zeggen, ‘Door onze bossen duurzaam te beheren en het hout te gebruiken om gebouwen te construeren, planten we in feite een tweede bos in onze omgeving’.

Duurzaam

Duurzaam bouwen wil zeggen milieubewust bouwen en dat laatste is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Zo stellen de rijksoverheid en de gemeenten steeds strengere eisen aan bouwwerken. Het bouwen van chalets is van nature al een milieuvriendelijke activiteit. Bovendien heeft het gebruik van hout als bouwmateriaal een betere isolerende werking dan het gebruik van vele andere bouwmaterialen. Ook kent massief hout een lange levensduur vooral als het regelmatig behandeld wordt. Daarnaast kunt u voor een groene dakbedekking kiezen, deze past heel goed bij de natuurlijke omgeving en het chalet zelf. De dakbedekking werkt energiebesparend, het biedt verkoeling in de zomer en warmte in de winter. Ook werkt het als een buffer bij hevige regenval, dus een compleet duurzaam bouwpakket!

Brandveiligheid

Hout in bouwconstructies is niet met een simpel lucifertje aan te steken! Als een woning eenmaal brand heeft hout zelfs een vertragende werking op de uitbreiding van een brand. Dit komt door het geringe warmtegeleidende vermogen van hout (goed isolatiemateriaal). Een ander belangrijk aspect is dat bij een brand de oppervlakte van het hout verkoolt, waardoor er in feite een beschermingslaag wordt opgebouwd. Hierdoor blijft de interne structuur relatief lang in stand en wordt de brand vertraagd. Hoe dikker de balk, hoe langer de constructie in stand blijft.

Onderhoud

Het chalet vraagt eens in de 5 tot 7 jaar om onderhoud in de vorm van licht afschuren en het aanbrengen van een nieuwe beits. Uiteraard is het ook mogelijk om hout te laten vergrijzen, hierdoor heeft u helemaal geen onderhoud meer nodig.

Aantasting

Hout kan op verschillende manieren aangetast worden. Dit gebeurt door de atmosfeer (zonlicht, wind, stofdeeltjes, temperatuur, etc.), door mechanische belasting of beschadiging, door chemische en door biologische invloeden (schimmels, insecten, bacteriën, zeeorganismen, etc.). Niet elke vorm van aantasting is schadelijk voor de constructie. De ‘vergrijzing’ van hout, die ontstaat door de combinatie van UV-licht (ultraviolet) en vocht, is onschadelijk. Sommige schimmels geven het hout een minder fraai aanzicht maar tasten het hout enkel oppervlakkig aan. Er zijn echter schimmels, die doordringen tot de kern van het hout waardoor de stabiliteit van een constructie in gevaar gebracht kan worden. De larven van sommige insecten tasten het hout slechts zeer traag aan, andere kunnen het hout in hoog tempo vernietigen. Gelukkig bestaan er middelen die deze schadelijke en minder schadelijke aantastingen kunnen voorkomen. Wij impregneren al het hout voor dat we beginnen met bouwen, dus hout krijgt rondom een bescherm laag, ook in plekken die na bouw niet meer toegankelijk zijn. Wel is het zo dat de kosten hiervan druk uitoefenen op de totale prijs van het chalet.

Massief houtbouw … duurzaam, sfeervol en energiezuinig!

Offerte aanvraag

Verplicht veld.
Verplicht veld.
Verplicht veld.
Verplicht veld.

Bouwwerk

Profiel:
mm
mm
mm
Afmetingen:
m X m = m2
m X m = m2
m X m = m2
Beschrijving:
Verplicht veld.
Verplicht veld.
Verplicht veld.
Verplicht veld.